Kezdőlap > Államháztartás, Privatizáció > Hol lehet az Állami Vagyonleltár?

Hol lehet az Állami Vagyonleltár?

Próbáltam megkeresni a neten a még legutolsó (1989-es!) Állami Vagyonleltárt. Ezt korábban kötelező volt évente elkészíteni. Természetesen nem találtam.  (Azért nem adom fel, +ha valakinek megvan, elküldhetné!)

Az elmúlt 20 évben egyszer sem készült leltár az állami vagyonról! Ez nem zavar senkit?

És micsoda véletlen, eddig a kormányzó pártok közül senki sem ugrált hogy csinálják meg…

Bencze Izabella, aki öt évig volt a Kincstári Vagyonigazgatóság igazgatóhelyettese:

– A nemzeti vagyonnal való foglalkozás 1945 óta semmiféle társadalmi hangsúlyt nem kap. Öt évig nagyon alapos rálátásom volt a folyamatok egy részére, s amikor kikerültem az államigazgatásból, rá kellett jönnöm, hogy fel kell nyitni az emberek szemét. A magyar Alkotmánynak 1990 óta van egy olyan rendelkezése, amely egyértelműen kijelenti, az állam tulajdona a nemzet vagyona. Az államnak ezzel a tulajdonnal úgy kell gazdálkodnia, hogy az a nemzet minden tagjának hasznára legyen. Ez a vagyon nem a kormányé, nem a pénzügyminiszteré, nem a parlamenté, hanem mindnyájunké, mind a tízmillió magyar emberé. Mindannyiunknak van benne tízmilliomod része, csak erről az állampolgárok nem nagyon vesznek tudomást.

– Eljutottunk ahhoz a gazdasági világválsághoz, amelynek az eredménye egy 5 ezer milliárdos hitel lett, s az államadósság 17 ezer milliárdra rúg, elsősorban az elmúlt hat esztendő áldásos tevékenységének köszönhetően. El kell egy kicsit gondolkodni azon, vajon mi okozta ezt a helyzetet, amiben most vagyunk, s hogyan lehetne ezt kezelni? A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét az adósság törlesztéséből – ez valamilyen módon még természetes is lehet. Ám nem szabad arról megfeledkezni, hogy az 1989-es nemzeti vagyon úgynevezett működő vagyon részéből, a gazdasági társaságokból folytatott privatizáció útján mára 10 ezer milliárd forint az, amely magánzsebekbe került anélkül, hogy ez az összeg az államháztartásba folyt volna be.

Forrás: Élőlánc.hu

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: