Kezdőlap > Államháztartás > Közpénzügyek nagy kézikönyve – Complex kiadó

Közpénzügyek nagy kézikönyve – Complex kiadó

Új könyvkiadvány a hazai közpénzek mozgásáról

Magyarország legismertebb jogi kiadója, a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja bejelentette, hogy megjelentette A közpénzügyek nagy kézikönyve címmel azt az új könyvét, mely a közpénzekhez fűződő ambivalens lakossági magatartás miatt különösen aktuális kérdéseket feszeget. A kötet rendhagyó keretek között tárgyalja a közszektor gazdálkodását, és egyúttal betekintést ad az egyházak és a nonprofit szervezetek pénzügyi működésébe is. A bemutatott szakkönyv gyakorlatorientáltságának köszönhetően hamarosan beépülhet a felsőoktatási intézmények tananyagába is.

A közszféra és az államháztartás gazdálkodásának témakörét körüljárva a legfrissebb uniós trendekről is korszerű képet fest A közpénzügyek nagy kézikönyve című kiadvány. A CompLex Kiadó Meritum sorozatában megjelent szakkönyvben a szerzők – három hazai elismert szakember szerkesztésében és több szerző közreműködésével – rendhagyó keretek között összegzik a közpénzügyek összes lényeges kérdését, joganyagait és eljárásait. A szerkesztők – Dr. Vígvári András, a Budapesti Gazdasági Főiskola intézetvető egyetemi docense, az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézete tudományos tanácsadója, Győrffi Dezső könyvvizsgáló, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Költségvetési Tagozatának alelnöke és Zsúgyel János, a Heller Farkas Főiskola docense, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Számvevőszékének elnöke – a mindennapi gyakorlat bemutatásával segítik az olvasót a közpénzügyi folyamatok eligazodásban. Miközben a közgazdálkodás korszerűsítésének irányait és módszereit is feltárják, azaz a nemzetközi tendenciákra és a jó gyakorlatok átvételének lehetőségeire is rámutatnak.

A közpénzekkel történő nem megfelelő gazdálkodás óriási károk forrása lehet. A közgazdálkodás intézményeinek és kultúrájának erőteljes fejlesztése nélkül gazdasági-társadalmi bajainkra adekvát válasz nem adható. Ennek egyik legfontosabb akadályát jelenti, hogy jelenleg a közpénzügyek mind a hazai tudományos kutatás, mind az oktatás egyik elhanyagolt területe, hangsúlyozta Dr. Vigvári András alkotószerkesztő, a BGF docense.

A 2009. december 3-án a Budapesti Gazdasági Főiskolán megtartott könyvbemutatón Sándorné Dr. Kriszt Éva rektor elmondta, hogy az intézmény oktató- és kutató munkájának is egyik súlypontja a közpénzügyek területe, továbbá megemlítette, hogy a következő tanévben a BGF pénzügyi mesterképzésében közpénzügyi szakirány is indul. “A BGF képzési struktúrájába jól illeszkedik ez a kézikönyv, és a közszektor gazdálkodását jól ismerő és értő szakemberek képzésén keresztül hozzájárulhat a hazai közpénzügyi kultúra fejlődéséhez.”

Hazánkban a pénzügyi kultúra nem túlságosan fejlett, ezt jelzi a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos tudatos fogyasztói magatartás hiánya, magyarázta Dr. Báldy Péter, a CompLex Kiadó igazgatója a kiadvány megjelenése kapcsán. A lakosság közpénzekhez fűződő viszonya is ambivalens: nem szeretünk adót fizetni, de szeretünk jó szolgáltatásokat kapni az államtól. A kormányzati szektor gazdálkodásában pedig sokszor azt lehet tapasztalni, hogy a közpénz mindenkié, tehát senkié. A közpénzeket ugyanakkor nem egyszerűen felhasználni, hanem ezekkel gazdálkodni szükséges. Ehhez próbál útmutatót adni a Meritum könyvek legújabb kötete, mely a sorozathoz méltón egyedülálló módon gyűjti egybe a terület ismeretanyagát és kapcsolja össze az elméletet a gyakorlati tudnivalókkal, fejtette ki Dr. Báldy Péter, a CompLex Kiadó kiadói igazgatója.

Reklámok
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: